January 23, 2024

Huurkoop: Een realistische oplossing voor de onbetaalbaarheid van vastgoed in Vlaanderen

Samenvatting

Wat als u vandaag al in uw droomwoning kan wonen met een initiële eigen inbreng van 2%? Zou dit u helpen om eigenaar te worden van uw eigen woning?

Er is echter een optie: huurkoop. In het kader van een huurkoopovereenkomst met Koqoon, begint u uw weg naar het bezitten van uw eigen woning met een eigen inbreng van slechts 2%. Wij kopen uw droomwoning voor u met de bedoeling deze in de toekomst aan u terug te verkopen aan een vooraf bepaalde prijs. Bovendien zal Koqoon u een spaarplan helpen op te stellen op basis van uw persoonlijke financiële situatie en de voorafbepaalde terugkoopprijs.

Start meteen

Huis beschikbaar via huurkoop

Wat als u vandaag al in uw droomwoning kan wonen met een initiële eigen inbreng van 2%? Zou dit u helpen om eigenaar te worden van uw eigen woning?

Laten we eerlijk zijn: het is niet eenvoudig om een groot bedrag neer te leggen om een huis te kopen. In Vlaanderen heeft u als startende koper 15% eigen inbreng nodig om een hypothecaire lening te krijgen. De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Vlaanderen is gelijk aan €346.169 (bron: notaris.be), wat betekent dat een Vlaming gemiddeld €45.000 eigen inbreng nodig heeft voor de aankoop van een woning.

Maar kan iedereen dit bedrag sparen? De prijzen van residentieel vastgoed zijn in België de voorbije decennia aanzienlijk gestegen (zie grafiek hieronder).

De woningprijzen vertonen een duidelijke stijgende tendens in België

Bijgevolg worden startende kopers verplicht om langer te huren alvorens ze genoeg gespaard hebben om een woning te kunnen kopen. Over de laatste 10 jaar stegen woningprijzen echter gemiddeld 2X sneller dan lonen, waardoor startende kopers alsmaar verder weg geraken van hun uiteindelijk doel. Daarboven, heeft de enorme stijging van de energieprijzen deze kloof nog verder doen toenemen.

Hoe verwacht u dan ooit de kloof te dichten als u niet voldoende eigen inbreng kan sparen voor uw droomwoning?

Waarom huurkoop de oplossing is

Er is echter een andere optie: huurkoop. In het kader van een huurkoopovereenkomst met Koqoon, begint u uw weg naar het bezitten van uw eigen woning met een eigen inbreng van slechts 2%. Wij kopen uw droomwoning voor u met de bedoeling deze in de toekomst aan u terug te verkopen aan een vooraf bepaalde prijs. Bovendien zal Koqoon u een spaarplan helpen op te stellen op basis van uw persoonlijke financiële situatie en de voorafbepaalde terugkoopprijs.

Huurkoop combineert dus het beste van beide werelden. U huurt aan een prijs die u zich kan permitteren en u spaart voor een eigen inbreng die vanaf het begin bepaald is. U heeft zichzelf de macht gegeven om een keuze te maken met financiële mogelijkheden die u niet had buiten een huurkoop scenario. Dit alles terwijl u eigenlijk al in uw droomhuis woont. Het is een win-win scenario, als er ooit één was.

Toch is het belangrijk dat u huurkoop volledig begrijpt en ervoor zorgt dat de voorwaarden van de huurkoopovereenkomst eerlijk gestructureerd zijn. Koqoon gelooft erin haar klanten te voorzien van de kennis die zij nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen. Een huis kopen is een belangrijke beslissing en wij nemen het net zo serieus als u. U staat hier niet alleen in.

Koqoon dicht de kloof

De kloof tussen uw loon en de stijgende vastgoedprijzen kan jaar na jaar toenemen, maar via huurkoop dicht Koqoon deze kloof voor u. U omzeilt de grote eigen inbreng door het maandelijks op te splitsen en het beste deel: u leeft vandaag al in uw droomhuis en schakelt naadloos over van huren naar bezitten. Bekijk hoe via huurkoop u eigenaar van uw eigen woning kan worden.

Alle artikelen