Veelgestelde vragen

We zijn er om te helpen!

Algemeen

Wat is Koqoon?

Koqoon is een Belgisch huurkoop project dat gemaakt is om mensen te helpen eigenaar worden van een woning. Wij zorgen ervoor dat huurders vandaag al in hun droomwoning kunnen leven en geleidelijk kunnen sparen om deze woning van ons terug te kopen zodra ze in aanmerking komen voor een woonkrediet.

Is Koqoon een lening?

Nee. Koqoon is geen kredietverstrekker en ons doel is niet om woonkredieten te vervangen. Ons programma is gemaakt om huurders te helpen in aanmerking komen voor een woonkrediet na 3 tot 5 jaar sparen.

Hoe verdient Koqoon geld?

Koqoon verdient geld aan de maandelijkse huurbetalingen en aan de waardestijging van de woning na verloop van tijd. Dat is alles. De maandelijkse huur is gebaseerd op een eerlijke markthuur per regio en type woning. De waardestijging van de woning wordt berekend op basis van lokale markttrends en schommelt gemiddeld rond de 3% per jaar.

Kunnen wij het programma met meerdere doen?

Ja. Jullie budget zal berekend worden op basis van jullie totaal inkomen en initieel spaargeld.

Applicatie proces

Hoeveel kost het programma?

Niets. Het is helemaal gratis om u voor ons programma in te schrijven. Indien u uw droomwoning gevonden heeft, vragen wij echter een betaling van 2% van de waarde van de woning om het koopproces te lanceren en onze transactiekosten te dekken. Indien u de woning terugkoopt, wordt dit bedrag afgetrokken van de terugkoopprijs.

Welke documenten heb ik nodig?

Om uw budget te berekenen vragen wij uw loonfiches van de laatste 3 maanden en vragen wij over hoeveel initieel spaargeld u beschikt.

Woningjacht

Hoe wordt mijn budget berekend?

Op basis van uw maandelijks inkomen en initieel spaargeld berekenen wij hoeveel u maandelijks opzij zou kunnen zetten om na 3 jaar in aanmerking te komen voor een hypothecaire lening. Wij kunnen het verkrijgen van een lening niet garanderen aangezien deze beslissing bij de bank ligt, maar we baseren ons op de meest recente kwalificatiecriteria die banken hanteren.

Welke woningen komen in aanmerking?

Koqoon laat u uit alle woningen kiezen die te koop staan en binnen uw budget vallen. Er zijn enkel een paar uitzonderingen, zoals nieuwbouw, veilingen en panden die een verbouwing nodig hebben.

Woning aankoop

Hoe werkt het koopproces?

Wanneer u uw woning gevonden heeft en wij deze hebben goedgekeurd, ondertekenen wij het koopoptiecontract met u en vragen wij u om 2% van de waarde van de woning te storten zodat wij het koopproces kunnen starten. Zodra wij dit bedrag gekregen hebben, doen wij een bod op de woning om deze te kopen. Indien het bod aanvaard is, wordt Koqoon de eigenaar van de woning nadat de verkoopakte ondertekend is. Vanaf dat moment kan u in de woning trekken en gaat het huurcontract van start.

Wat als jullie mijn woning niet konden kopen?

In het geval dat ons bod op de woning niet is weerhouden en we de woning niet konden kopen, kan u ofwel naar een nieuwe woning zoeken en het koopproces opnieuw starten, ofwel kan u het proces stopzetten. In dit laatste geval storten wij uw initiële contributie van 2% terug.

Wonen in uw woning

Hoe wordt mijn huur berekend?

De maandelijkse huur is gebaseerd op een eerlijke markthuur voor uw regio en type woning en is dezelfde huur die u zou betalen indien u de woning niet van Koqoon zou huren.

Worden mijn maandelijkse huurbetaling afgetrokken van de terugkoopprijs?

Jammer genoeg niet. De maandelijkse huurbetalingen dienen als inkomsten voor Koqoon. Zonder deze inkomsten kunnen wij onze eigen kosten niet dekken.

Terugkopen

Hoe wordt de terugkoopprijs bepaald?

De terugkoopprijs wordt geschat op basis van lokale markttrends en inflatie. Zelfs als de toekomstige waarde van het pand hoger ligt dan de vooraf bepaalde prijs, verandert uw prijs niet.

Vanaf wanneer kan ik mijn woning terugkopen?

U kan vanaf 36 maanden de woning van Koqoon terugkopen. Bij het intrekken zal u een standaard huurcontract tekenen voor 3 jaar.

Tot wanneer kan ik mijn woning terugkopen?

Indien u na 36 maanden nog niet klaar bent om de woning terug te kopen, kan het koopoptiecontract verlengd worden met 2 jaren, zodat u in het totaal 5 jaar kan sparen om de woning van ons terug te kopen. Nadat deze periode verlopen is, verliest u de optie om de woning te kopen en zullen wij deze op de markt verkopen.

Wat als ik mijn woning niet meer wil terugkopen?

U kunt altijd kiezen om de woning niet te kopen en te vertrekken wanneer u wilt. Indien uw huurcontract voor de woning nog loopt, zal u deze uiteraard eerst moeten uitdoen. Indien u het huurcontract toch wenst te verbreken, zal u mogelijks schadevergoeding moeten betalen volgens dit contract. Wij houden uw initiële contributie van 2% bij om de transactiekosten van de wederverkoop te dekken.

Moet ik mijn woning verlaten indien ik deze niet wil terugkopen?

Nee. Indien u uw woning niet wilt terugkopen zullen wij deze op de markt verkopen, maar wij gaan u daarom niet vragen om te verhuizen. Dit zal echter afhangen van de toekomstige koper, die kan kiezen om uw huurcontract niet te vernieuwen wanneer het verlopen is om er zelf in te trekken.

Door op "Alles Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw toestel om de navigatie van de website te verbeteren, het gebruik ervan te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.